1 2 3 4

Наказ про підсумки обласного етапу Всеукраїнського конкурсу „Юний селекціонер і генетик”

5 грудня 2014 - Администратор

УКРАЇНА

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ

 

Н А К А З

        

                                       

 

                               

01. 12. 2014

 

м. Рівне

 

           629      

 

 

                                     

 

 

Про підсумки обласного етапу

Всеукраїнського конкурсу

„Юний селекціонер і генетик”

 

 Відповідно до Положення про управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 14 січня 2013 року № 11,  плану проведення обласних заходів та участі дітей і учнівської молоді у всеукраїнських заходах за напрямами позашкільної освіти у 2014 році, затвердженого наказом управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації від 15 січня 2014 року № 22, підбито підсумки участі школярів та учнівської молоді в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу „Юний селекціонер і генетик”.

         Виходячи з зазначеного, згідно з рішенням журі

 

 

НАКАЗУЮ:

 

1.      Інформацію про результати обласного етапу Всеукраїнського конкурсу „Юний селекціонер і генетик”, що додається, взяти до уваги.

 

2.   Нагородити дипломом управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу „Юний селекціонер і генетик”:

вихованців гуртка „Юні ботаніки” Володимирецького районного Будинку школярів та юнацтва, учнів 8 класу Жовкинівської загальноосвітньої школи  І-ІІ ступенів Володимирецького району;

Совгуть Діану, вихованку гуртка „Фундаментальна екологія”     Володимирецького районного Будинку школярів та юнацтва, ученицю 7 класу Великожолудської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Володимирецького району;

Давидюк Юлію, ученицю 11 класу комунального закладу „Бугринський навчально-виховний комплекс: дошкільний заклад – загальноосвітня школа –    агротехнічний ліцей” Гощанського району

Целюх Яну, вихованку гуртка „Основи біології”  комунального закладу „Станція  юних  натуралістів”  Рівненської  обласної  ради,  ученицю  9  класу Рівненського навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей” № 19; 

Кіндрат Оксану, члена гуртка „Юні садівники” комунального закладу „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради, ученицю 9 класу Рівненської української гімназії.  

 

3. Відзначити подякою управління освіти і науки Рівненської обласної державної  адміністрації за участь у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу „Юний селекціонер і генетик”:

  Мельник Любов, ученицю 10 класу Колоденської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Рівненського району;

Кулакевич Ірину, ученицю 11 класу Більської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Рокитнівського району.

  

4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.    

 

        

В.о. начальника управління                                     О. Пекарський                         

 

 

 

 


 

 

Додаток

до наказу управління освіти і

науки Рівненської обласної

державної адміністрації

від 01. 12. 2014 № 629

 

 

 

 

 

 

 

 


Інформація про результати

обласного етапу щорічного Всеукраїнського конкурсу

„Юний селекціонер і генетик”

 

Проведення Всеукраїнського конкурсу „Юний селекціонер і генетик” сприяє розвитку мережі гуртків юних селекціонерів, поглиблює зміст роботи на навчально-дослідних земельних ділянках, залучає учнів старших класів до проведення дослідів з генетики і селекції, виховує екологічну культуру праці, створює умови для творчого самовдосконалення, готує учнів до навчання у вищих навчальних закладах. Сприяє створенню банку даних про поширення сортів і гібридів та сільськогосподарських культур у регіонах. Забезпечує ознайомлення учнів із досягненням сучасної селекції та генетики, оволодіння технікою селекційного процесу, проведенню випробування перспективних сортів і гібридів вітчизняної та зарубіжної селекції, ознайомлює з сучасними технологіями вирощування насіння сільськогосподарських культур.

В конкурсі взяли участь загальноосвітні та позашкільні навчальні заклади Володимирецького, Гощанського, Костопільського, Рівненського, Рокитнівського районів та комунальний заклад „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради.

Учні проводили дослідження на шкільних навчально-дослідних земельних ділянках, у теплицях, на території місцевих  агрогосподарств.

Вихованці гуртка „Юні ботаніки” Володимирецького районного Будинку школярів та юнацтва, учні 8 класу Жовкинівської загальноосвітньої школи  І-ІІ ступенів Володимирецького району, провели штучне запилення квітів полуниці сортів Тарпан F1 і Роман F1 та виростили 8 рослин нового сорту. У отриманих гібридів залишилось більше ознак материнських рослин сорту Тарпан F1, але також проявилась основна ознака сорту Роман F1 – висока врожайність.

Совгуть Діана, вихованка гуртка „Фундаментальна екологія” Володимирецького районного Будинку школярів та юнацтва, учениця 7 класу Великожолудської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Володимирецького району, провівши спостереження за ростом і розвитком малини сортів Жовтий гігант та Полана, встановила, рослини сорту Жовтий гігант мають довгий період плодоношення, високу стійкість до захворювань та ягоди великих розмірів – від 4 до 8 г. Рослини сорту Полана мають більш пізні строки цвітіння, невисокі та міцні гілки та високу врожайність – 5-6 кг з одного куща.

Давидюк Юлія, учениця 11 класу комунального закладу „Бугринський навчально-виховний комплекс: дошкільний заклад – загальноосвітня школа –  агротехнічний  ліцей”   Гощанського  району,  у  своїй   роботі  описала   вплив

стимуляторів росту рослин вітчизняного виробництва на схожість насіння та врожайність картоплі. Вона встановила, що інтенсифікувати проростання ботанічного насіння, оптимізувати вегетаційні процеси та процес брунькування картоплі ранньостиглого сору Веліна можна шляхом замочування насіння в таких розчинах регуляторів росту рослин, як імуноцитофлавін, емістин С та івін.

Целюх Яна, вихованка гуртка „Основи біології”  комунального закладу „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради, учениця 9 класу Рівненського навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей” № 19, дослідила особливості вирощування ґрунтових низькорослих сортів помідорів з насіння фірми ЗАТ „Семко Юніор” та встановила, що в умовах нашої зони ефективно вирощувати лише сорти Мамула F1 і Катя F1.

Кіндрат Оксана, член гуртка „Юні садівники” комунального закладу „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради, у своїй роботі дала господарсько-біологічну оцінку перспективним ремонтантним сортам малини в умовах Рівненського Полісся та рекомендувала вирощувати малину сорту Геракл, яка має довгий період плодоношення в умовах нашої зони.

 

 

 

Заступник начальника управління –

начальник відділу виховної роботи та

соціального захисту дітей управління

освіти і науки облдержадміністрації                                             О. Пекарський

 

 

Директор комунального закладу

„Станція юних натуралістів”                                                  

Рівненської обласної ради                                                              Т. Остафійчук