1 2 3 4

Навчальна програма з позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму гурток «Відповідальне споживання»

28 вересня 2022 - Администратор

 

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНіСТРАЦІЯ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

комунальний заклад «станція юних натуралістів»

Рівненської обласної ради

 

 

ПОГОДЖЕНО

 

Протокол засідання вченої ради Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

 

від 08.09.2022 №3

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Наказ департаменту освіти і науки

Рівненської обласної державної

адміністрації

 

від 08.09.2022 №139

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна програма з позашкільної освіти

еколого-натуралістичного напряму

гурток «Відповідальне споживання»

1 рік навчання

 

 

 

 

м. Рівне-2022

Автор:

ШЕХТЕР Лілія - керівник гуртків комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради

 

 

 

 

Рецензенти:

ВЛАСЮК Інна – методист комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

Вплив кожної окремої людини на навколишнє середовище є незначним, якщо порівнювати його із діяльністю промислових підприємств. Однак, обираючи товари та послуги саме ми здійснюємо вплив на виробника та можемо стати стимулом покращення стану довкілля.

Програма «Відповідальне споживання» передбачає вивчення питань, пов’язаних із економним використанням природних ресурсів у рамках задоволення необхідних потреб. Відповідальне споживання — один з 12 пунктів в списку 17 глобальних цілей, визначених ООН для світових лідерів — президентів, модних брендів, корпорацій. Рух активно підтримується акціями і соціальною активністю відомих компаній та активістів різного рівня. Відповідальне споживання передбачає раціональне управління природними ресурсами, споживання товарів і послуг, що є дружніми до довкілля при виробництві яких мінімізовано антропічне навантаження на навколишнє середовище, а також методи скорочення обсягів відходів. Відповідальне споживання є складним та комплексним поняттям, що має відношення до усіх сфер існування людини.

Навчальна програма «Відповідальне споживання» орієнтована на реалізацію в гуртках, секціях, творчих об’єднаннях еколого-натуралістичного напряму закладів загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти та спрямована на вихованців 12–17 років.

Новизна програми полягає в тому, що в її основу покладені приклади запровадження сталого споживання в різних країнах – Литві, Швеції, Білорусі. Крім того, ця програма надає вихованцям можливість для обміну досвідом. Запропоновано розділити дисципліну на вісім блоків, а саме харчування, вибір продуктів, ресурси у побуті, шопінг, відходи, туризм та транспорт.

Метою навчальної програми є формування ключових компетентностей особистості засобами відповідального ставлення до навколишнього середовища.

Основні завдання програми полягають у формуванні таких компетентностей:

пізнавальної, яка передбачає формування знань сутності зміни споживчих структур, що пов’язані з питаннями відповідального споживання, а саме: «стале споживання», «економія ресурсів», «сертифікація», «маркування», «екологічний транспорт», «вплив на навколишнє середовище», «екологічний слід», «екологічний рюкзак», «якість життя», «парникові гази», «зміни клімату» тощо;

– практичної, що спрямована на вміння аналізувати, оцінювати та класифікувати інформацію, формулювати аргументи, дискутувати, використовувати додаткові джерела інформації, ухвалювати та пояснювати власні рішення, працювати в парі та групі тощо;

– творчої, спрямованої на формування стійкого інтересу до занять, потреби у самореалізації та духовному самовдосконаленні; розвиток творчих здібностей та умінь, системного та логічного мислення, здатності проявляти творчу ініціативу, а також на здобуття, підвищення й збагачення у вихованців досвіду власної діяльності, здатності генерувати ідеї, висувати гіпотези, бачити протиріччя, перенесення знань та вмінь у нові ситуації, формування незалежності суджень, критичного мислення;

– комунікативної, спрямованої на налагодження своєї роботи та роботи команди, пошуку спільної мови з друзями та батьками, вміння бути менторами щодо пояснення постулатів та залучення до відповідального споживання;

– соціальної, яка передбачає формування вміння ставити вимоги до себе та оточуючих щодо збереження навколишнього середовища; відповідати за прийняття рішень у складних умовах; нести відповідальність за здоровий спосіб життя та своєчасне використання методів саморегуляції.

Навчальна програма ґрунтується на Державному стандарті базової і повної загальної середньої освіти, а також на сучасних інноваційних методах навчання, технологіях, міжпредметних зв’язках.

Загальними принципами організації освітнього процесу є: науковість, синтез інтелектуальної і практичної діяльності, індивідуальний підхід, послідовність і поступовість викладення матеріалу. Принцип побудови даної програми – це поглиблення та ускладнення навчального матеріалу з кожним розділом навчальної програми.

Навчальна програма передбачає один рік навчання за основним рівнем – 144 години на рік; 4 години на тиждень.

Програма побудована таким чином, щоб, вивчаючи матеріал, у вихованців була можливість використовувати та розглядати як навчальні завдання, так і конкретні практичні кейси, досвід та приклади з діяльності провідних підприємств, організацій та відомих особистостей.

Зміст навчальної програми реалізується з огляду на здібності та вікові особливості вихованців за допомогою як традиційних форм і методів навчання, так і інтерактивних методів, комп’ютерних та проєктних технологій, методів активізації пізнавальної діяльності, формування та стимулювання пізнання. Широко застосовують різноманітні засоби навчання: наочні посібники, роздатковий матеріал, технічні засоби навчання.

Навчальна програма передбачає теоретичні, практичні та комбіновані заняття. Особливу увагу зосереджено на формуванні вмінь та навичок вихованців. Проведення практичних занять є важливою складовою програми. Вони передбачають: роботу з довідковою та енциклопедичною літературою; здійснення порівняльного аналізу; проведення мінідосліджень, дискусій, «круглих столів», ділових ігор, семінарів, презентацій, розроблення проєктів.

Значна увага приділяється геймінізації освітнього процесу.

Методами навчання є словесні, наочні; практичні. За характером пізнавальної діяльності: пояснювально-ілюстративні; репродуктивні; дослідницькі; евристичні.

Формами контролю за результативністю навчання є підсумкові заняття, опитування, захист творчих робіт; узагальнення і представлення у вигляді постерів, повідомлень, презентацій чи науково-дослідницьких робіт на учнівських конференціях, захистах у Малій Академії Наук тощо.

Очікуваний результат даної навчальної програми пролонгований у часі. Кінцевий результат – це формування навичок такого споживання товарів і послуг, яке відповідало б нагальним потребам і забезпечувало кращу якість життя та супроводжувалося б скороченням використання природних ресурсів та небезпечних речовин, зменшенням до мінімуму відходів та забруднюючих речовин. Теми та розподіл годин навчально-тематичного плану вказано орієнтовно. За необхідності в установленому порядку керівник гуртка може внести зміни до кількості годин у межах кожної змістової теми. Враховуючи інтереси вихованців, їх кількість у групі, стан матеріально-технічного забезпечення, керівник гуртка може змінювати кількість теоретичних і практичних занять, враховуючи обсяг часу, що передбачений типовими навчальними планами для закладів позашкільної освіти.

Навчальна програма адаптована до проведення занять в дистанційному форматі.

Програма гуртка «Відповідальне споживання» складена на основі навчальних програм:

- Навчальна програма «Відповідальне споживання» (Ращенко А. В.) Навчальні програми з позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму: еколого-біологічний профіль [збірник за загальною редакцією доктора педагогічних наук В.В. Вербицького]. К.: НЕНЦ, 2020. 128 с.

 

Основний рівень

НАВЧАЛЬНО‑ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

№ з/п

Розділ, тема

Кількість годин

теоретич-

них

практич-них

усього

1.

Вступ

2

2

4

2.

Продукти харчування

 

 

 

   2.1.

Вплив продуктів харчування на здоров’я та довкілля

4

4

8

   2.2.

Нітрати

2

2

4

   2.3.

Харчові добавки

2

2

4

   2.4.

Пестициди

2

2

4

   2.5.

Антибіотики

2

2

4

3.

Сертифікація

 

 

 

    3.1

Стандарти та знаки маркування

2

2

4

   3.2.

Стандарти виробництва органічної продукції

2

2

4

   3.3.

Fairtrade

2

2

4

   3.4.

Локальні продукти

2

2

4

 3.5

Правила відповідального вибору продуктів харчування

2

2

4

4.

Споживання ресурсів у побуті

 

 

 

   4.1.

Небезпека надмірного споживання ресурсів

2

2

4

   4.2.

Вода

2

2

4

   4.3.

Електроенергія

2

2

4

   4.4.

Техніка у домі

2

2

4

   4.5.

Тепло

2

2

4

   4.6.

Розумні будинки

2

2

4

5.

Відходи

 

 

 

   5.1.

Проблема накопичення побутових відходів в світі

2

2

4

   5.2.

Проблема накопичення побутових відходів в Україні

2

2

4

   5.3.

Види та небезпека відходів

2

2

4

   5.4.

Сортування відходів

4

4

8

   5.5.

Система нуль відходів

4

4

8

6.

Шопінг

 

 

 

   6.1.

Правила відповідального шопінгу

4

4

8

7.

Транспорт

 

 

 

   7.1.

Вплив транспорту на довкілля

2

2

4

   7.2.

Екологічний транспорт

2

4

6

   7.3.

Транспорт майбутнього

2

2

4

8.

Туризм

 

 

 

   8.1.

Туризм в аспекті споживання.

4

4

8

 8.2.

Сталий туризм.

4

4

8

9.

Підсумок

2

-

2

 

Разом:

70

74

144

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

 

1.Вступ (4 год.)

Теоретична частина. Ознайомлення з планом роботи гуртка.

Практична частина. Підготовка презентації «Що я знаю про ресурси?»

 

2. Продукти харчування

2.1. Вплив продуктів харчування на здоров’я та довкілля (8 год.)

Теоретична частина. Вплив на довкілля харчової та легкої промисловості. Харчування та здоров’я людей. Основні групи харчових речовин та їхні функції. Наслідки недостатнього харчування та вплив харчування на розумову працездатність людини. Вплив екології та екологічних факторів на якість продуктів харчування.

Практична частина. Харчові продукти та напої у контексті відповідального споживання. Причини і наслідки збільшення обсягів споживання харчових продуктів у заможних країнах.

2.2. Нітрати (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про нітрати. Негативний вплив нітратів на організм людини. Накопичення нітратів у рослинницькій продукції. Зниження вмісту нітратів у продуктах харчування.

Практична частина. Чинники, що впливають на накопичення нітратів у продуктах харчування. Як захиститися від нітратів?

2.3. Харчові добавки (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про харчові добавки. Історія застосування харчових добавок. Перелік видів харчових добавок. Вплив харчових добавок на організм людини.

Практична частина. Поради щодо вживання харчових добавок. Виявлення харчових добавок у продуктах.

2.4. Пестициди (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про пестициди. Як пестициди впливають на довкілля. Забруднення пестицидами біосфери та їх негативний вплив на природу і людину. Види та призначення пестицидів. Забруднення продуктів харчування і продовольчої сировини пестицидами.

Практична частина. Схеми циркуляції пестицидів у довкіллі. Ознаки наявності в овочах і фруктах нітратів та пестицидів.

2.5. Антибіотики (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про антибіотики. Джерела потрапляння антибіотиків у харчові продукти. Продукти харчування у яких можуть міститися антибіотики.

Практична частина. Способи зменшення вмісту антибіотиків у продуктах харчування.

 

3. Сертифікація

3.1. Стандарти та знаки маркування (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про сертифікацію в Україн.і Обов’язкова сертифікація продукції. Стандарти безпечності харчової продукції. Маркування продукції: правила та знаки.

Практична частина. Порядок сертифікації. Маркування продукції та інформація на упаковці. Як розрізнити та що означають знаки маркування.

3.2. Стандарти виробництва органічної продукції (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про органічну продукцію. Чим органічна продукція відрізняється від традиційної сільськогосподарської продукції. Стандарти органічного виробництва. Як сертифікується органічна продукція в Україні.

Практична частина. Знаки маркування органічної продукції. Вибір органічних продуктів в точках продажу.

 

3.3. Fairtrade (4 год)

Теоретична частина. Поняття про справедливу торгівлю. Історія Fairtrade. Сертифікація Fairtrade. Користь від справедливої торгівлі.

Практична частина. Зв’язок справедливої торгівлі з відповідальним споживанням. Цікаві факти про практику справедливої торгівлі.

3.4. Локальні та сезонні продукти (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про локальні та сезонні продукти. Чим локальні та сезонні продукти харчування корисні для людини. Гастрономічна освіта та смаки регіонів України. Зв’язок між виробниками та кінцевими споживачами продуктів харчування.

Практична частина. Карта локальних продуктів харчування. Календар сезонних продуктів харчування.

3. 5. Правила відповідального вибору продуктів харчування (4 год.)

Теоретична частина. Напрямки і тенденції, пов’язані зі стійким споживанням харчових продуктів. Споживання сезонних і місцевих продуктів харчування. Гастрономічні звички і харчовий склад щоденного раціону.

Практична частина. Дослідження мотивів, що можуть спонукати до сталого споживання харчових продуктів і до вибору дружніх до довкілля продуктів. Дослідження як навчити відповідальному споживанню продуктів харчування.

 

4. Споживання ресурсів у побуті

4.1. Небезпека надмірного споживання ресурсів (4 год.)

Теоретична частина. Поняття про ресурси та їх види. Проблема вичерпання природних ресурсів. Основні види споживання. Вплив споживання на природно-ресурсний потенціал.

Практична частина. Основні аспекти етики споживання. Дослідження «Як навчити відповідальному споживанню ресурсів?».

4.2. Вода (4 год.)

Теоретична частина. Забруднення гідросфери. Забруднення природних вод. Антропічний вплив на ґрунтові води. Наслідки забруднення гідросфери. Охорона водних ресурсів. Методи очистки стічних вод. Використання води в Україні.

Практична частина. Споживання та економія води у житловому приміщенні. Миючі, чистячі засоби та засоби для прання.

4.3. Електроенергія (4 год.)

Теоретична частина. Електрична енергія в побуті. Альтернативна (зелена) енергетика. Енергетичні потреби і вплив на навколишнє середовище наслідків споживання енергії у житловому приміщенні. Чому необхідна економія електроенергії. Скорочення шкоди, завданої енергоспоживанням.

Практична частина. Споживання та економія електроенергії у житловому приміщенні. Енергоефективні електричні лампочки.

 

4.4. Техніка у домі (4 год.)

Теоретична частина. Менеджмент енергоспоживання в житловому приміщенні. Побутові холодильники і морозильники, посудомийні і пральні машини, телевізори, комп ’ютери.

Практична частина. Сертифікація та маркування побутової техніки.

4.5. Тепло (4 год.)

Теоретична частина. Теплова енергія в житловому приміщенні. Раціональне використання тепла. Теплові втрати в будинку. Поради по оптимальному використанню теплової енергії в житловому приміщенні.

Практична частина. Дослідження використання теплової енергії у навчальному приміщенні та вдома. Розробка заходів по зменшенню втрат теплової енергії.

4.6. Розумні будинки (4 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про технологію «розумний дім». Основні функції розумного дому. Історія виникнення та розвитку технології розумних будинків.

Практична частина. Проєктування власного розумного будинку.

 

5. Побутові відходи

5.1. Проблема накопичення побутових відходів в світі (4 год.)

Теоретична частина. Проблема сміттєвого забруднення планети. Тверді побутові відходи. Способи поводження із твердими побутовими відходами. Велика тихоокеанська сміттєва пляма.

Практична частина. Як колектор для пластику рятуватиме океан від сміття. Країни, для яких проблема відходів є актуальною.

5.2. Проблема накопичення побутових відходів в Україні (4 год.)

Теоретична частина. Полігони ТПВ. Несанкціоновані звалища ТПВ. Вплив твердих побутових відходів (ТПВ) на екологічну ситуацію в Україні.

Практична частина. Дослідження стану полігону ТПВ у своїй місцевості. Несанкціоновані звалища ТПВ у своїй місцевості.

5.3. Види та небезпека відходів (4 год.)

Теоретична частина. Види відходів за джерелом утворення. Склад твердих побутових відходів. Небезпечні компоненти ТПВ.

Практична частина. Системи поводження із ТПВ у містах різних країн. Порівняння таких систем із ситуацією у своїй місцевості.

5.4. Сортування відходів (8 год.)

Теоретична частина. Поняття про сортування відходів. Переваги поділу сміття. Правила сортування відходів. Значення кольорів сміттєвих контейнерів.

Практична частина. Правила сортування відходів вдома. Дослідження видів вторинної сировини, що можна отримати зі сміття, що утворюється вдома. Налагодження системи сортування відходів вдома.

5.5. Система нуль відходів (8 год.)

Теоретична частина. Загальні відомості про систему «нуль відходів». Правила «дому – нуль відходів».

Практична частина. Оцінка можливості запровадження системи «дім – нуль відходів» в українських сім’ях.

 

 

6. Шопінг

6.1. Правила відповідального шопінгу (8 год.)

Теоретична частина. Поняття «екологічного сліду» та «екологічного рюкзаку». Правила відповідального шопінгу. Поради по зменшенню обсягів покупок та поведінки у супермаркеті.

Практична частина. Розрахунок власного екологічного сліду. Екосумки та як можна економити та зменшувати кількість поліетилену за їх допомогою. Дизайн власної еко-сумки.

 

7. Транспорт

7.1. Вплив транспорту на довкілля (4 год.)

Теоретична частина. Види транспорту: залізничний, автомобільний, водний та авіаційний. Вплив різних видів транспорту на довкілля.

Практична частина. Порівняння впливу різних видів транспорту на довкілля.

7.2. Екологічний транспорт (6 год.)

Теоретична частина. Поняття про екологічний транспорт. Види екологічно чистого транспорту і користь від нього. Екологічно чистий транспорт в Україні: реалії та перспективи.

Практична частина. Особистий транспорт і його вплив на навколишнє середовище. Основні кроки назустріч сталого споживання у сфері використання транспортних засобів.

7.3. Транспорт майбутнього (4 год.)

Теоретична частина. Транспорт майбутнього: від гіперлупів до екранопланів. Громадський транспорт майбутнього.

Практична частина. Власні проєкти транспорту майбутнього.

 

8. Туризм

8.1. Туризм в аспекті споживання (8 год.)

Теоретична частина. Поняття про туризм. Різновиди та функції туризму. Індустрія туризму. Туризм в Україні.

Практична частина. Туризм у своїй місцевості. Туристичні маршрути: досвід та пропозиції.

8.2. Сталий туризм (8 год.)

Теоретична частина. Поняття про сталий туризм. Особливості і принципи сталого та екологічного туризму. Зелений та сільський туризм.

Практична частина. Основні кроки назустріч сталому розвитку туризму: перед тим як відправитися в подорож; після прибуття на місце відпочинку; після повернення до дому.

9. Підсумок (2 год.)

Теоретична частина. Підбиття підсумків.

 

 

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

 

Вихованці мають знати і розуміти:

–    як харчова та легка промисловості впливають на довкілля;

–    як харчування впливає на здоров’я людей;

–    загальні відомості про нітрати, харчові добавки, пестициди та антибіотики у продуктах харчування;

–    сутність та загальні відомості про сертифікацію в Україні, стандарти та маркування продукції;

–    загальні відомості про органічну продукцію;

–    поняття про справедливу торгівлю;

–    загальні відомості про локальні та сезонні продукти;

–    напрямки і тенденції, пов ’язані із відповідальним споживанням харчових продуктів;

–    поняття про ресурси та їх види;

–    основні відомості про забруднення гідросфери;

–    основні відомості про енергетичні ресурси і їх вплив на навколишнє середовище;

–    поняття менеджменту енергоспоживання в житловому приміщенні; – загальні відомості про технологію «розумний дім».

–    основні відомості про проблему сміттєвого забруднення планети;

–    основні відомості про вплив твердих побутових відходів (ТПВ) на екологічну ситуацію в Україні;

–    основні види відходів та небезпечні компоненти ТПВ;

–    поняття про сортування відходів;

–    загальні відомості про систему «нуль відходів»;

–    поняття «екологічного сліду» та «екологічного рюкзаку»;

–    правила відповідального шопінгу;

–    основні відомості про вплив різних видів транспорту на довкілля;

–    поняття про екологічний транспорт та його види;

–    основні відомості про транспорт майбутнього;

–    поняття про туризм, особливості і принципи сталого та екологічного туризму.

 

Вихованці мають вміти і застосовувати:

–    вибирати продукти із меншим вмістом нітратів;

–    виявляти продукти харчування із харчовими добавками;

–    вирізняти ознаки наявності в овочах і фруктах нітратів та пестицидів;

–    способи зменшення вмісту антибіотиків у продуктах харчування;

–    розрізнити та знати знаки маркування;

–    вибирати органічні продукти в точках продажу;

–    вибирати локальні та сезонні продукти харчування;

–    навчати відповідальному споживанню продуктів харчування;

–    запроваджувати правила відповідального споживання та економії води, електричної та теплової енергії у житловому приміщенні.

–    проєктувати власний розумний будинок;

–    запроваджувати правила сортування відходів вдома;

–    налагодити систему сортування відходів вдома;

–    оцінювати можливість запровадження системи «дім – нуль відходів» вдома;

–    розраховувати власний екологічний слід;

–    робити дизайн власної еко-сумки;

–    порівнювати вплив різних видів транспорту на довкілля;

–    робити власні проєкти транспорту майбутнього;

–    оцінювати існуючі туристичні маршрути та пропонувати нові;

–    планувати туристичні подорожі з урахуванням правил сталого туризму.

 

Вихованці мають набути досвід:

-      освітньої діяльності в умовах сучасного закладу позашкільної освіти;

-      розроблення екологічних і дослідницьких проєктів;

-      виступів на науково-практичних конференціях;

-      участі в інтелектуальних і творчих випробуваннях.

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1.      Беа Джонсон Дім — нуль відходів. Рідна Мова, 2018. 304 c.

2.      Екологічний туризм / Дмитрук О. Ю. Навчальний посібник. Київ: Альтерпрес, 2004. 192 с.

3.      Губарець В. В., Падалка І. А. Світ, який не повинен загинути. Людина і довкілля: сучасний аспект. Київ: Техніка, 2009. 320 с.

4.      Залеський І. І. , Клименко М. О. Екологія людини: підручник. Київ: ВЦ «Академія», 2005. 288 с

5.      Залеський І. І., Клименко М. О. Екологія людини: підручник. Київ: ВЦ «Академія», 2005. 288 с.

6.      Мягченко О. П. Основи екології. Підручник. Київ: Центр учбової літератури, 2010. 312 с.

7.      Пометун О. І., Пироженко Л. В. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання.  Київ: «А.С.К.», 2006. 192 с.

8.      Стале споживання / Колектив авторів. Вільнюс: 2010. 157 с.

9.      Стале споживання / Колектив авторів. Вільнюс: 2010. 157 с.