1 2 3 4

Навчальна програма з позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму гурток «Анімалістика»

28 вересня 2022 - Администратор

 

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНіСТРАЦІЯ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

комунальний заклад «Cтанція юних натуралістів»

Рівненської обласної ради

 

ПОГОДЖЕНО

 

Протокол засідання вченої ради Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

 

від 08.09.2022 №3

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Наказ департаменту освіти і науки

Рівненської обласної державної

адміністрації

 

від 08.09.2022 №139

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна програма з позашкільної освіти

еколого-натуралістичного напряму

                                                                             гурток «Анімалістика»

 

1 рік навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Рівне-2022

 

Автор:

БОНДАР Тетяна - керівник гуртків комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради

 

 

 

Рецензенти:

ВЛАСЮК Інна – методист комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради

                                                                                                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

З давніх часів природа була стимулом творчого натхнення у всіх видах мистецтва Вивчаючи тваринний світ, відкриваючи закони природи, людина не лише збагачується знаннями, але виховує в собі почуття любові та бережливого ставлення до природи, розкриває художні здібності, передає композицію життя тварин в її динаміці, багатогранності та красі. Такий зв’язок мистецтва і природи відіграє важливу роль в естетичному вихованні і сприяє формуванню гармонійно розвиненої особистості.

Значне місце у формуванні особистості дитини займає мистецтво, здатне розвивати почуття прекрасного, формувати високі естетичні смаки, вміння розуміти і оцінювати твори мистецтва, пам’ятки історії і архітектури, красу, багатство природи. Анімалістика – важливий засіб морального, естетичного виховання дітей, формування художньої культури, загальнолюдських, національних цінностей, гармонійного розвитку особистості. Для молодшого шкільного віку анімалістичний жанр найкраще сприймається через роботу з папером (паперопластика, оригамі, аплікація), фарбами, кольоровими олівцями. Фломастерами (малювання).

Новизна програми полягає у використанні анімалістики як доступного засобу передачі художньо-образної характеристики тварин різних континентів в поєднанні з вивченням біорізноманіття фауни планети та рідного краю.

Мета програми - формування знань про типових представників тваринного світу України та шести материків, розвитку практичних вмінь і навичок при роботі з папером та створенні умов для творчого розвитку дитини.  

Основні завдання програми передбачають формування таких компетентностей:

 пізнавальної: розширити і поглибити знання дітей про різноманітність видового складу тваринного світу; формувати елементарні поняття про біологічні особливості окремих груп тварин, взаємозв’язки їх з рослинним світом, середовищем існування, пристосуванням в природі, характером живлення, враховуючи вікові особливості гуртківців; поглиблення знань про композиційно-художні групи;

 практичної: використання набутих знань у повсякденному житті та побуті, формування практичних умінь та навичок з роботи з папером; розвиток умінь обирати потрібні джерела інформації та користуватись ними;

 творчої: розвиток творчої ініціативи, формування творчих здібностей, потреби у творчій самореалізації та духовному самовдосконаленні;

соціальної: виховання культури праці; формування дружніх стосунків у колективі; відчуття відповідальності, взаємодопомоги.

комунікативної: формування ціннісного ставлення до себе та інших; виховання працьовитості, уваги, акуратності під час виконання робіт; розвиток навички роботи у групі та мікрогрупі;

 Навчальна програма «Анімалістика» реалізується в гуртках еколого-натуралістичного напряму та спрямована на вихованців віком 6-10 років і передбачає один рік навчання (144 години на рік, 4 год. на тиждень) основного рівня.

Кількісний склад гуртка 15– 20 вихованців.

Особливістю програми є поєднання природничих знань про багатство тваринного світу і світу мистецтва.  Важливе значення має практична робота, в процесі якої вихованці набувають навичок спостерігати природу, аналізувати і узагальнювати отримані знання з подальшим їх застосуванням.

Враховуючи вікові особливості дітей молодшого шкільного віку, програмою запла­новано використання різноманітних форм і методів подачі матеріалу. Пропонується використовувати загадки, вікторини, кросворди, філворди, дидактичні ігри, різні тех­нічні засоби навчання та ігрові форми роботи. Саме у цьому віці учні виявляють глибокий інтерес до всього живого, прагнуть якомога більше дізнатися про «братів наших менших».

Програмою передбачено також екскурсії до зоологічного парку та зоологічні виставки, що організовуються у місті.

Формами контролю за результативністю навчання є опитування, міні вікторини, виставки малюнків, виробів з паперу, аплікацій, індивідуальних творчих робіт та екологічних вікторин, ігор. Це забезпечує можливість виявити набуті знання, навички, вміння гуртківців.

Навчальна програма адаптована до проведення занять в дистанційному форматі.

Теми та розподіл годин навчально-тематичного плану вказано орієнтовно. За необхідності в установленому порядку керівник гуртка може внести зміни до кількості годин у межах кожного змістової теми. Враховуючи інтереси вихованців, їх кількість у групі, стан матеріально-технічного забезпечення, керівник гуртка може змінювати кількість теоретичних і практичних занять (залежно від того, як швидко та якісно вихованці набувають практичних навичок), враховуючи обсяг часу, що передбачений типовими навчальними планами для закладів позашкільної освіти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Початковий рівень

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

№ з/п

 

 

Назва розділу

Кількість годин

теоретичних

практичних

усього

 1.

Вступ

2

-

2

2.

Поняття анімалістики

2

4

6

3.

Основи композиції в анімалістиці

4

4

8

4.

Тваринний світ України

12

14

26

5.

Домашні улюбленці

7

7

14

6.

Арктика і Антарктика серед снігів та льоду

5

7

12

7.

Австралія –

найзагадковіший материк

6

8

14

8.

Африка –

найспекотніший материк

11

11

22

9.

Євразія – найбільший материк

6

10

16

10.

Північна Америка –

материк озер

5

5

10

11.

Південна Америка –

диво материк

5

7

12

12.

Підсумок

2

-

2

                  Разом:

67

77

144

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

 

1. Вступ (2 год.)

 Теоретична частина. Завдання і план роботи гуртка. Правила техніки безпеки під час виконання практичних робіт та екскурсій. Людина частина живої природи.

 

2. Поняття  анімалістики (8 год.)

Теоретична частина. Термін «анімалістика». Тварини в мистецтві. Анімалістичні казки. Тварини – герої казок. Властивості паперу та основні прийоми роботи з ним. Мистецтво виготовлення виробів із паперу методом аплікації оригамі та паперопластики.

Практична частина. Паперопластика «Тварини казкові герої». Складання основних базових форм оригамі.

 

 

3. Основи композиції в анімалістиці (6 год.)

Теоретична частина. Закони композиції. «Смисловий» або «зоровий» центр композиції. Формат і величина композиції. Статичний і динамічний силует тварин.

Практична частина. Малювання тварин за допомогою долоньок. Ілюстрування дитячих віршів із зооморфними мотивами (за вибором дитини).

 

4. Тваринний світ України (26 год.)

Теоретична частина. Тварини лісу: лисиця вовк, дикий кабан, їжак, лось, ведмідь. Тваринний світ луків: заєць русак, кріт, жаби та ящірки тощо.  Тваринний світ степу: хом’як, бабак, ховрахи, полівки. Дивовижний світ комах України: метелики, жук сонечко, джміль, коник зелений, жук-олень. Тварини прісних водойм. Тварини моря: акула – катран, медуза, краб, морський коник, дельфін. Які тварини можуть зникнути в Україні. Птахи України. Тварини Червоної книги України. Пам’ятники «почесним» тваринам.

 Практична частина. Аплікація «Морський коник», «Акула – катран», «Морський коник». Конструювання оригамі моделі «Лисичка», «Їжак», «Ведмедик», «Зайчик», «Мишка», «Дельфін». Конструювання рухомої моделі «Лісові мешканці». Паперопластика «Бджілка», «Сова», «Рибка», «Краб». Екскурсія до краєзнавчого музею. Еко-вікторина «Я у світі не один, що я знаю про тварин».

 

5. Домашні улюбленці (14 год.)

Теоретична частина. Тварини-компаньйони. Гуманне ставлення до тварин. Екзотичні домашні улюбленці. Равлик – екзотичний улюбленець. Собака – вірний друг людини. Кіт – домашній улюбленець. Папуги крилаті – улюбленці. Акваріум та його мешканці.

Практична частина. Аплікація листівка «Мій домашній улюбленець», «Акваріум». Конструювання моделей оригамі «Собачка», закладок (котик, собачка). «Равлик». Еко-вікторина «Все про кішок»».

 

6. Арктика і Антарктида серед снігів та льоду (12 год.)

Теоретична частина. Полярні регіони Арктика і Антарктида. Головний мешканець північних просторів білий ведмідь. Дивовижні птахи пінгвіни. Екознайомство «Морж - кого холод не лякає». Які птахи живуть в Антарктиді?

 Практична частина. Цікаве малювання «Полярна ніч». Конструювання оригамі моделі «Полярний ведмідь» та виготовлення аплікації. Конструювання оригамі моделі «Пінгвін» та виготовлення аплікації «Подорож на крижині». Аплікація «Симпатичний морж». Виготовлення сюжетної аплікації «Далека Північ». Еко-вікторина «Антарктида – холодне серце». Перегляд відеофільму.

 

7. Африка найспекотніший материк (22 год.)

Теоретична частина. Еко-мандрівка Африкою. Тварини рекордсмени Африки. Лев – король звірів. Жирафа – найвища тварина. Екознайомство з бегемотом. Хамелеон – мешканець Африканської савани. Крокодил – великий плазун. Смугастий коник – зебра. Велика та сильна мавпа – Горила. Комахи Африки. Птахи Африки: страус, фламінго, птах-секретар, вінценосний журавель.

 Практична частина. Цікаве малювання. Фантазії в стилі «Тінга Тінга». Конструювання оригамі моделі «Жирафа», «Бегемот», «Горила», «Метелик» та виготовлення аплікації. Паперопластика «Лев», рухома модель «Хамелеон», об’ємний «Крокодил». Аплікація «Фламінго – рожеве чудо». Листівка аплікація «Зебра». Еко-Вікторина «Най, най Африка». Перегляд відеофільму.

 

8. Австралія – найзагадковіший материк (14 год.)

Теоретична частина. Еко-мандрівка Австралією. Сумчастий ведмідь – коала. Кенгуру – неперевершений стрибун. Екознайомство з птахами Австралії: папуга какаду, корелла, ківі, хвилястий папуга. Великий бар’єрний риф. Екознайомство - морська черепаха.

 Практична частина. Цікаве малювання тварин Австралії. Конструювання оригамі моделі «Коала», «Екзотичні рибки». Виготовлення аплікації «Кенгуру на Уру-ру». Конструювання оригамі-конверти «Милі тварини»». Паперопластика «Какаду», «Морська черепаха». Конструювання рухомої моделі «Підводний світ». Еко-вікторина «Вірю – не вірю». Перегляд відеофільму.

 

9. Євразія – найбільший материк (16 год.)

Теоретична частина.

Еко-мандрівка найбільшим материком Євразією. Панда – бамбуковий ведмідь. Тигр – найбільша кішка. Різноманітність птахів материка: біла сова, дрохва, боривітер, лебідь тощо. Нащадки динозаврів – ящірки. Екознайомство -індійський слон.

 Практична частина. Конструювання оригамі моделі «Панда», «Тигр». Аплікація «Лебідь». Паперопластика «Ящірка». Конструювання рухомої моделі з оригамі фігурок «Журавлики». Екскурсія в зоологічний парк. Гра-вікторина «Птахи наші друзі», «Що ти знаєш про тварин». Перегляд відеофільму.

 

10. Південна Америка – диво материк (12 год.)

Теоретична частина.

Еко-мандрівка диво материком Південною Америкою. Лінивець – найповільніша тварина. Тукан – диво птах з великим дзьобом. Крилаті самоцвіти тропіків – метелики. Екознайомство - лама та альпака.

 Практична частина. Аплікація з саморобного паперу «Лінивець». Листівка аплікація «Мила лама». Зоомалювання «Птах Тукан», тропічні метелики в техніці зентангл. Екскурсія в зоологічний парк (тераріум). Перегляд відеофільму.

 

 

11. Північна Америка –материк озер (10 год.)  

Теоретична частина. Еко-мандрівка Північною Америкою. Вовк – лісовий мешканець. Екознайомство з єнотом. Білоголовий орлан – символ Америки. Колібрі – найменший птах.

Практична частина. Виготовлення саморобного паперу. Конструювання оригамі моделі «Вовк». Аплікація «Крихітка єнот», «Колібрі». Еко-вікторина «Тварини рекордсмени». Перегляд відеофільму.

 

12. Підсумок (2 год.)

Підбиття підсумків.

Теоретична частина. Підведення підсумків роботи гуртка.

Практична частина. Еко-гра «Материки світу», «Хто тут живе».

 

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

 

Вихованці мають знати і розуміти:

      поняття анімалістики;

      роль та значення тварин в житті людей;

      правила безпечної поведінки з домашніми улюбленцями та особливості догляду за ними;

      тварини різних материків;

      основні правила поведінки в природі;

      основи композиції;

      загальні правила роботи з папером;

      українські казки, легенди, вірші про тварин;

      тварини-символи України.

 

Вихованці мають вміти і застосовувати:

                доглядати за домашніми улюбленцями;

                здійснювати природоохоронну діяльність;

                набуті знання в повсякденному житті;

                розпізнавати тварини, які вивчали;

                працювати з папером;

                дотримуватися техніки безпеки й основ життєдіяльності;

                користуватися різними матеріалами і техніками.

 

Вихованці мають набути досвід:

                конструювання з паперу

      художнього оформлення виставки своїх робіт;

      оцінювання з естетичної точки зору своїх робіт та робіт своїх друзів;

      роботи з інструментами, приладдям та матеріалами;

      бережливого ставлення до природи.

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1.    Братко В. О. Виховання любові до природи у процесі вивчення літературної казки : Всесвітня література та культура. Вип. №3. 2005. 43-45 с.

2.    Вербицький В. В. Екологічне виховання дітей: практикум для педагога : Київ : АВЕРС, 2009. 104 с.

3.    Веремійчик І.М. Творчість на кінчиках пальців : навч.-метод. посіб. Тернопіль : Мальва – ОСО, 2004. 108 с.

4.    Грущинська І. В. Як спостерігати за природою : Тернопіль : навч. посіб. Богдан, 2009. 136 с.

5.    Зав’язкін О. В., Хаткіна М. О. Калейдоскоп цікавих знань : Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2004. 576 с.

6.    Конопленко І. І. Як намалювати чудернацьких тварин : Київ : Ранок 2018.  32 с.

7.    Похила Л. С., Яцук Г. Ф., Гдаль Б.Б. Використання скарбниці народних знань у процесі вивчення біології : навч. посіб. Тернопіль : Мандрівець, 2002. 84 с.

8.    Ляхов П. Р. Тварини Дитяча енциклопедія : Київ : Школа, 20004. 512с.

9.    Яснов М. Д. Життя видатних тварин : Київ : Грані – Т, 2008. 128 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                            ДОДАТОК

 

 

 

ЗАВДАННЯ НА ЛІТО

 

Екологічні екскурсії в природу:

-          ботанічний заказник загальнодержавного значення «Вишнева гора»;

-          парк культури і відпочинку  ім. Т.Г. Шевченка;

-          берег озера селища Басів Кут;

-          Рівненський зоологічний парк.