1 2 3 4

Про проведення Всеукраїнського екологічного хакатону «X REALITY ECOLOGICAL HACK»

5 жовтня 2022 - Администратор

 РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ» РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

33028, м.Рівне, вул. В.Чорновола, 79б, тел./факс 0(362) 63-50-29

Е-mail rivneosun2007@ukr.net,  www.rivneosun.com.ua

­­­­­­­­

05 жовтня 2022 р. №   01-33/371

Керівникам органів управління освітою територіальних громад, сіл, селищ, міст

Про проведення Всеукраїнського екологічного
хакатону «X REALITY ECOLOGICAL HACK»

(Eco-Hackathon) у 2022 році і
«Позашкільний освітній Хаб для
дітей переселенців та студентської молоді»

 

 

Відповідно до Положення про департамент освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 05.10.2021 р. № 733, Плану роботи комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради на 2022 рік, на виконання Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2022 рік, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15.12.2021 р.     № 1379 та на зміну листа НЕНЦ від 08 квітня 2022 року № 63 Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України спільно з  КЗ «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», з метою заохочення учнівської молоді до розробки і презентації рішень з екологічних проблем, упродовж вересня - грудня 2022 року проведуть Всеукраїнський екологічний хакатон «X REALITY ECOLOGICAL HACK – 2022» (EcoHackathon) за темою «Інноваційні технологічні рішення для підвищення ефективності екологізації лісогосподарського виробництва України» (далі Хакатон). До участі в заході запрошуються учні віком від 14 до 17 років закладів загальної середньої та позашкільної освіти, які мають певні досягнення з обраного напряму діяльності та досвід у сфері наукових досліджень. Хакатон проводиться у два етапи:

І етап: відбірковий (заочний) – вересень – листопад 2022 року;

ІІ етап: фінальний (онлайн) – з 06 по 09 грудня 2022 року.

Для участі в І етапі учасникам конкурсу необхідно до 20 листопада 2022 року надіслати матеріали на електронну адресу rivneosun2007@ukr.net комунальний заклад «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради.

 Резюме подається в форматі doc (.docx) або .pdf об’ємом не більше чотирьох сторінок формату А4.

На підставі поданих матеріалів журі проведе відбір матеріалів і направить їх на конкурс до Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

Довідки за телефоном: (0362)60-50-29, м/т 0956314000, 0687865858 Євдокія МОРОЗ, координатор конкурсу.

Просимо інформацію про Всеукраїнський хакатон для учнівської молоді «X REALITY ECOLOGICAL HACK (Eco-Hackathon) у 2022 році і «Позашкільний освітній Хаб для дітей переселенців та студентської молоді» довести до відома керівників, педагогічних працівників та учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

Положення про захід  додається (Додаток №1).

 

 

Директор Станції юних натуралістів                      Володимир ВОРОБЕЙ        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Євдокія Мороз (0362) 63-50-29

                                  Додаток №1

 

                                   

ПОЛОЖЕННЯ

про Всеукраїнський екологічний хакатон «Eco-Hackathon»

 

І. Загальні положення

1. Це Положення визначає порядок проведення Всеукраїнського екологічного хакатону «Eco-Hackathon» (далі – Хакатон).

 2. Хакатон – це конкурс для учнівської молоді, яка має досвід проведення наукових досліджень та у складі команди за обмежений час здатна розробити проєкт екологічного спрямування і презентувати його.

3. Хакатон проводиться щороку з метою пошуку нових ідей та технологій у сфері екології, пошуку та підтримки обдарованої учнівської молоді.

4. Основні завдання Хакатону: сприяння комунікації між перспективними юними розробниками рішень щодо розв‘язання екологічних проблем та представниками закладів вищої освіти, установ природно-заповідного фонду, громади, бізнесу, інших заінтересованих сторін; заохочення учнівської молоді до вирішення екологічних проблем; популяризація еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти в Україні; зміцнення престижу інтелектуальної діяльності в Україні.

5. Хакатон проводиться на добровільних засадах та є відкритим для учнів, вихованців закладів загальної середньої освіти, вихованці, учнів, слухачів закладів позашкільної освіти.

6. Організаційно-методичне забезпечення проведення Хакатону здійснює Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (далі – НЕНЦ). Співорганізаторами Хакатону можуть бути заклади позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму обласного підпорядкування.

7. Інформація про умови, час та місце проведення Хакатону розміщується на офіційному вебсайті Міністерства освіти і науки України (далі – МОН) та вебсайті НЕНЦ, а також у засобах масової інформації не пізніше ніж за один місяць до початку його проведення.

 8. Під час проведення Хакатону захист і обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

ІІ. Організаційний комітет Хакатону

1. Для організації та проведення Хакатону створюється організаційний комітет, склад якого затверджується наказом НЕНЦ.

2. До складу організаційного комітету входять представники МОН, НЕНЦ, а також представники науково-дослідних установ, громадських об’єднань, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти (за згодою).

3. Очолює організаційний комітет голова, який розподіляє повноваження членів організаційного комітету, керує роботою з організації та проведення Хакатону.

4. Члени організаційного комітету здійснюють організаційну роботу щодо проведення Хакатону та забезпечують порядок його проведення.

5. Секретар організаційного комітету: оформляє документацію щодо проведення та підбиття підсумків Хакатону; сприяє висвітленню результатів Хакатону в засобах масової інформації; відповідає за зберігання документів і матеріалів щодо проведення Хакатону.

 

ІІІ. Журі Хакатону

1. Журі Хакатону формується з метою надання інформаційно-консультаційної допомоги командам, забезпечення об’єктивності оцінювання ідей проєктів учасників і командних проєктів та визначення переможців і призерів Хакатону.

2. Журі формується із числа педагогічних працівників закладів позашкільної освіти, науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, наукових працівників наукових установ та представників громадських об’єднань (за згодою). Склад журі затверджується наказом НЕНЦ.

 3. До складу журі не можуть входити особи, що є близькими родичами учасників.

 4. Кількість членів журі не може бути меншою ніж сім осіб. До складу журі входять голова, члени та секретар.

5. Журі очолює голова, який організовує та проводить його засідання, бере участь у визначенні переможців і призерів Хакатону, затверджує список переможців і призерів Хакатону.

6. Члени журі надають інформаційно-консультаційну допомогу командам, забезпечують об’єктивність оцінювання конкурсних виступів колективів, заповнюють протоколи, визначають переможців і призерів Хакатону.      

7. Секретар журі забезпечує зберігання, систематизацію, оформлення документів і матеріалів Хакатону.

 

ІV. Учасники Хакатону

1. Учасниками Хакатону можуть бути учні закладів загальної середньої та позашкільної освіти віком від 14 до 17 років включно.

2. Один учасник має право презентувати на розгляд тільки одну ідею, проєкт.

 

V. Порядок і строки проведення Хакатону

1. Організатори щороку визначають основну тему Хакатону та повідомляють її листом про проведення Хакатону. Основна тема Хакатону – загальна проблема екологічного змісту, над розв’язанням якої мають працювати учасники. Основна тема Хакатону організаторами може поділятись на декілька підтем (не більше десяти). Відповідно до основної теми Хакатону учасник обирає підтему, якій відповідає ідея його проєкту.

2. Хакатон проводиться у два етапи:

 І етап – відбірковий (заочний), пітчинг (коротка словесна презентація) ідей проєктів;

ІІ етап – фінальний (очний), проводиться у два тури: перший тур – презентація учасниками власних ідей проєктів, формулювання теми спільного проєкту; другий тур – командне розроблення спільного проєкту на обрану тему та його презентація.

3. І етап – відбірковий (заочний), пітчинг ідей проєктів, формування команд з урахуванням тем проєктів учасників.

 4. Для участі в ІІ етапі Хакатону учасники мають зареєструватися в режимі онлайн на сайті НЕНЦ. Учасник під час реєстрації додає файл з описом суті ідеї проєкту: назва ідеї проєкту, його мета, основні завдання, методи та шляхи вирішення проблеми, прогнозований результат.

 5. З числа поданих заявок журі Хакатону обирає переможців І етапу та з урахуванням тематики ідей проєктів формує команди для участі в ІІ етапі.

До складу команди входять від 3 до 5 учасників, ідеї проєктів яких максимально наближені за тематикою. Список учасників оприлюднюється на вебсайті НЕНЦ не пізніше ніж за один місяць до початку ІІ етапу Хакатону.

 6. Терміни та місце проведення ІІ етапу Хакатону щороку визначаються організаторами та повідомляються листом органам управління освітою про його початок.

7. Для участі в ІІ етапі Хакатону подаються такі документи: заявка за формою, що додається, на поштову адресу: Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, вул. Вишгородська, 19, м. Київ, 04074, або на електронну адресу e-mail: nenc@nenc.gov.ua; копія наказу відповідного органу управління освітою щодо участі учасника в ІІ етапі Хакатону; медична довідка про відсутність інфекційних хвороб і контакту з інфекційними хворими; учнівський квиток.

8. До місця ІІ етапу проведення Хактону учасники прибувають організовано, в складі груп у супроводі керівника групи, який призначається з числа педагогічних працівників загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів. Керівник групи забезпечує збереження життя та здоров’я учнів, своєчасне оформлення документів щодо участі в Хакатоні, передбачених пунктом 7 цього розділу, а також прибуття учасників на ІІ етап Хакатону та їх повернення.

9. ІІ етап проводиться у два тури. Під час відкриття ІІ етапу Хакатону, перед початком його першого туру, організатори оголошують списки команд для подальшої роботи над розробленням спільного проєкту. Під час першого туру учасники презентують власні ідеї проєктів та обирають тему спільного проєкту команди. Тривалість кожної презентації – до трьох хвилин. Під час другого туру кожна команда розробляє спільний проєкт та захищає його. Тривалість другого туру – 5 астрономічних годин.

10. Команда захищає спільний проєкт у довільній формі (за допомогою робочої моделі, плакату, стенду, презентації у форматі Power Point тощо). У захисті спільного проєкту можуть брати участь усі члени команди. Тривалість захисту спільного проєкту – до 8 хвилин.

 

V. Критерії оцінювання спільних проєктів

1. Ідеї проєктів, які учасники презентують у межах першого туру ІІ етапу Хакатону, мають відповідати основній темі Хакатону.

2. Спільні проєкти оцінюються за такими критеріями: відповідність ідеї пріоритетам теми хакатону – до 10 балів;

інноваційність – до 20 балів; аргументованість вибору ресурсів, бюджету та інструментів виконання – до 20 балів;

 відповідність проєкту потребам на місцевому, регіональному, національному або міжнародному рівнях – до 10 балів;

забезпечення сталості та ефективності результатів проєкту в довгостроковій перспективі – до 20 балів;

реалістичність ідеї проєкту, її відповідність меті проєкту та очікуваним результатам – до 10 балів;

презентаційні навички, взаємодія команди – до 10 балів.

Максимальна кількість балів, яку може отримати команда за захист спільного проєкту, – 100 балів.

3. Журі Хакатону мають право дискваліфікувати ідею спільного проєкту у випадку невідповідності його теми основні темі Хакатону або якщо цей проєкт суперечать загальноприйнятим моральним і культурним цінностям та законодавству України.

 

VІ. Порядок визначення переможців

1. Переможці та призери Хакатону визначаються журі за загальною кількістю набраних командами балів. Кількість переможців і призерів Хакатону визначає журі з урахуванням підсумків захисту спільних проєктів.

2. У разі рівної кількості балів, набраних кількома командами, перевага надається команді, яка набрала більшу кількість балів за реалістичність ідеї проєкту, її відповідність меті проєкту та очікуваним результатам.

3. Члени команд, які стали переможцями та призерами Хакатону, нагороджуються дипломами НЕНЦ відповідних ступенів. Решті учасників ІІ етапу Хакатону вручаються дипломи учасників.

 

VІІ. Право інтелектуальної власності

1. НЕНЦ та співорганізатори Хакатону гарантують учасникам дотримання вимог законодавства щодо забезпечення прав інтелектуальної власності.

2. Організатори залишають за собою право оприлюднювати створені під час проведення Хакатону проєкти в засобах масової інформації, збірниках статей та тез доповідей із зазначенням авторів проєктів (за згодою авторів).

 

VІІІ. Фінансові умови

 Фінансування Хакатону здійснюється за рахунок коштів, не заборонених чинним законодавством України.