1 2 3 4

Про онлайн-засідання методичного об’єднання керівників гуртків відділу екології та ландшафтного дизайну на тему: «Інноваційні підходи до формування національно-патріотичних цінностей вихованців у закл

17 грудня 2020 - Администратор
Про онлайн-засідання методичного об’єднання керівників гуртків відділу екології та ландшафтного дизайну на тему: «Інноваційні підходи до формування національно-патріотичних цінностей вихованців у закл

 16 грудня 2020 року на платформі Zoom відбулося онлайн-засідання методичного об’єднання керівників гуртків відділу екології та ландшафтного дизайну на тему: «Інноваційні підходи до формування національно-патріотичних цінностей вихованців у закладі позашкільної освіти».
Розглядалися питання:
1. Національно-патріотичне виховання – важлива ланка освітнього процесу в закладі позашкільної освіти.
2. Відроджуємо традиції – утверджуємо національну гідність.
3. Форми та методи національно-патріотичного виховання на заняттях гуртка «Стежинками природи» .
4. Форми – різні, мета одна.
5. Втілення духовно-моральних цінностей на заняттях гуртка.
КАТЮХА Валентина, завідувач відділу екології та ландшафтного дизайну, в своєму виступі наголосила, що виховання у молодого покоління почуття патріотизму, відданості справі зміцнення державності, активної громадянської позиції нині визнані проблемами загальнодержавного масштабу. У Державних національних програмах «Освіта» («Україна ХХ1 століття» ), «Діти України», «Національній програмі патріотичного виховання громадян, розвитку духовності», Законах України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Національній доктрині розвитку освіти України як стратегічні визначаються завдання виховання в особистості любові до Батьківщини, усвідомлення нею свого громадянського обов’язку на основі національних і загальнолюдських духовних цінностей, утвердження якостей громадянина – патріота України як світоглядного чинника.
ВЛАСЮК Інна, методист відділу екології та ландшафтного дизайну, розповіла про національно-патріотичне виховання в закладі позашкільної освіти.
Педагогічний колектив комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради поставив перед собою завдання - стати на допомогу гуртківцям і їх батькам задля утвердження основ української громадянської освіти, вибрати оптимальні форм і методи громадянського виховання, виховання громадянина, який цінує та готовий відстоювати ідеали свободи, демократичні цінності і права людини. Хоча від дня проголошення незалежності процес становлення громадянської культури в Україні пройшов ряд важливих етапів, проте існуюча в нашій державі система освіти слабо зорієнтована на формування у молоді демократичних цінностей, виховання громадянина демократичної держави.
ДЯЧУК Ольга, керівник гуртка, повідомила що у наш час велике значення має формування у підростаючого покоління національної свідомості та гідності. Це може здійснюватися різними шляхами, у тому числі шляхом залучення учнів до національної культури, вивчення традицій українського народу. Традиції творяться віками і переходять від старших до молодших поколінь, які доповнюють та вдосконалюють їх. Саме це й забезпечує збереження нації. Тому завданням для сучасного педагога є поступове відродження споконвічної народної педагогіки. На завершення свого виступу, Ольга Сергіївна провела з педагогами гру «Як у нас на Україні».
БОНДАР Тетяна, керівник гуртка «Стежинками природи», розповіла про форми та методи національно-патріотичного виховання на заняттях гуртка. Провідну роль у формуванні патріотизму у дітей відіграють такі вербальні методи як розповідь, бесіда, роз’яснення, повідомлення, диспут. Вихованці люблять слухати розповіді, які подаються артистично, супроводжуються цікавим ілюстративним матеріалом, відеофільмами, музичними записами, доповнюються зупинками з передбаченнями. Чільне місце на заняттях гуртка займає використання малих фольклорних форм – загадок, лічилок, мирилок, приказок, народних прикмет, уривків з казок, щедрівок, колядок, веснянок.
ГРИНЕВИЧ Лариса, керівник гуртка, повідомила, що важливим фактором гармонійного розвитку дитини є здоров’я. Дане питання має комплексний, загальнодержавний характер, воно є на часі, а тому заслуговує спільної праці педагогів закладів освіти і батьків, а з метою формування національної свідомості у вихованців було проведено ряд бесід: «Україна – єдина країна», «Герої не вмирають».
ВЛАСЮК Лариса, керівник гуртка, на заняттях гуртків «Знавці лікарських рослин», «Юні квітникарі» значну увагу приділяє свідомому ставленню вихованців до праці, до народних символів, почуття обов’язку перед своїм народом, знайомить з оберегами етнічної пам’яті.
ШЕХТЕР Лілія, завідувач відділу організаційно – масової роботи, розповіла про втілення духовно-моральних цінностей на заняттях гуртків. Духовно-патріотичному вихованню сприяють заходи еколого-натуралістичного спрямування, адже усвідомлення значення любові до природи та бажання зберігати довкілля нероздільно пов’язані з розвитком духовного світу людини. Вихованці разом з педагогічними працівниками взяли участь у концертній та конкурсно-розважальній програмі «Екологічна пісня поруч з нами», долучились до флеш-мобу «Україна – це ти!». Екскурсії, виїзні майстер-класи, флеш-моби, співанки на території закладу, у дворах житлових будинків пропагують збереження довкілля та духовності українців. Під час заходів діти виготовляли власноруч подарунки з паперу, сухоцвітів, живих квітів, мали можливість познайомитися з тваринами живого куточка, взяли участь в рухливих іграх, розучували пісні та танцювальні рухи на свіжому повітрі, що сприяло соціально-психологічній реабілітації учнівської молоді у період адаптивного карантину, пов’язаного з поширенням коронавірусу COVID-19, а педагоги виготовили ангелів-охоронців для воїнів АТО. Особливістю виготовлення оберегів було використання натуральних матеріалів.
На завершення засідання відбулося активне обговорення планів щодо подальших форм проведення методичних об’єднань відділу екології та ландшафтного дизайну.