1 2 3 4

Про екологічний похід на городище Оствиця

29 жовтня 2020 - Администратор

 Про еколого-краєзнавчий похід


З метою виховання екологічної культури та дбайливого ставлення до історичної культури свого краю 23 жовтня 2020 року педагогічні працівники ГОМЕНЮК Катерина Миколаївна, ПОДДУБНЯК Руслана Валеріївна та ШЕХТЕР Лілія Миколаївна разом з вихованцями гуртків «Юні зоологи», «Аплікація з соломи» та «Екосвіт» комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради здійснили еколого-краєзнавчий похід до парку історичної реконструкції часів Давньої Русі – городище Оствиця, що знаходиться у місті Рівне на лівому березі озера Басів Кут.


Юні натуралісти довідались про історію Басівкутського городища – пам’ятку археології національного значення періоду Київської Русі ІХ-ХІІІ століття, що розміщується на території колишнього села Басів Кут, на західному березі Басівкутського водосховища (лівий берег річки Устя).


Давнє укріплення збудували на мисі заввишки 7-9 м, з трьох сторін він у давнину був оточений заболоченими низинами та заплавою річки, а з підведеної сторони майданчик відрізаний від височини ровом заввишки до 15 м. Діти дізнались, що серед знахідок є гончарний посуд, залізні знаряддя праці, сільськогосподарські знаряддя, побутові вироби, прикраси, зброя та предмети спорядження верхового коня.
Юрій ОЙЦЮСЬ, керівник «Спілки велосипедистів Рівного», відомий громадський активіст нашого міста, розповів учасникам походу про поселення древніх слов’ян на березі Басового Кута, особливості ведення будівництва у прадавні часи, продемонстрував предмети ужитку, пічки з глини, лави зі зрубу, познайомив з історією стародавніх човнів вікінгів, варязького дракару, які виготовили Рівненські умільці.


В рамках походу з метою виховання належного поводження з відходами юннати розчистили від сміття близько гектара території городища, зібравши тверді відходи (пластик, скло, поліетилен, папір, гума, метал), а також залишки деревних відходів. Юні екологи розчистили місцеве джерело.
Винагородою учасникам екологічного походу стало катання на старовинному човні.
Подорож завершилась дружнім чаюванням, розвагами та співанкою біля вогнища на території Станції юних натуралістів.