1 2 3 4

Інформація про участь у проекті „Тиждень кліматичних спостережень” (Україна та Фінляндія)

19 грудня 2014 - Администратор

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА РАДА

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ» РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

33028, м.Рівне, вул. В.Чорновола, 79-Б, тел./факс   23-01-49

Е-mail rivneosun2007@ukr.net

­­­­­­­­­­­­----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

11 грудня  2014 р. №   01-04 /283

 

 

 

 

Інформація

про участь у проекті „Тиждень кліматичних спостережень”

(Україна та Фінляндія)

 

З метою підвищення рівня екологічної освіти та заохочення до міжнародної співпраці з 17 по 23 листопада 2014 року був реалізований проект в рамках програми GLOBE „Тиждень кліматичних спостережень”. В проекті взяли участь вихованці гуртка „Юні метеорологи” комунального закладу „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради (керівник Гайдаченко Людмила Павлівна), учні 8 класу Дубровицького навчально-виховного комплексу „Ліцей – школа” Дубровицької районної ради Рівненської області (керівник Батан Олена Георгіївна)  та учні 9С класу Школи тренінгів для вчителів Вііккі, Університет Гельсінки, Фінляндія (керівник Зіркка Стафф).

Три групи учнів віком 12-14 років з України та Фінляндії разом з керівниками протягом тижня проводили атмосферні спостереження на метеорологічних майданчиках своїх навчальних закладів за методикою програми GLOBE.

12 листопада  проведена перша онлайн-зустріч, під час якої учні зробили коротку презентацію про кліматичні умови в своїх країнах, керівники домовилися про час проведення спостережень та специфіку збору даних та форму представлення результатів.

За даний період проведено такі спостереження:

-         вимірювання температури повітря з інтервалом 6 годин;

-         вимірювання атмосферного тиску;

-         визначення вологості повітря;

-         вимірювання кількості опадів;

-         визначення хмарності;

-         визначення напряму вітру.

26 листопада проведена друга онлайн-зустріч, під час якої керівники та учні представили результати власних спостережень, обмінялися даними, зробили порівняльний аналіз отриманих даних та загальні висновки про відмінність та подібність погодних умов в Україні та Фінляндії.

Проаналізувавши дані всіх спостережень було складено порівняльні графіки і зроблено такі висновки:

Погодні умови в Рівненській області та місті Гельсінки дуже подібні, але є і відмінності.  Порівнявши показники середньодобових температур отриманих на метеорологічних майданчиках комунального закладу „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради, Дубровицького навчально-виховного комплексу „Ліцей – школа” Дубровицької районної ради та  Школи тренінгів для вчителів Вііккі, Університет Гельсінки (Фінляндія) можна побачити, що температура підвищувалася і знижувалася майже однаково, з різницею в 1-2 °C.


Показники вологості дещо відрізняються:

17-18 листопада вологість на всіх трьох метеомайданчиках була в межах 80 %, 19-20 листопада вологість підвищилася в Рівненській області, а 21-22 листопада у місті Гельсінки у зв’язку з випаданням дощу та першого  снігу. 

 

Коливання атмосферного тиску незначні, показник на рівні –   753 мм. рт. ст. (990-1000 hPa) на метеомайданчиках Рівненщини і 773 мм рт.ст (1030 hPa) на метеомайданчику Школи тренінгів для вчителів Вііккі, Університет Гельсінки (Фінляндія), що відповідає нормі.


18 листопада в Рівному та Дубровиці випав перший сніг, а в місті Гельсінки 21 листопада, можна припустити, що це спричинив циклон, який рухався з Півночі, пройшовши північною частиною України.

На всіх досліджуваних територіях спостерігалася суцільна розсіяна хмарність більше 90%.

На Рівненщині переважали східні вітри (4 дні), але це є не характерною ознакою для нашої місцевості, оскільки в нас переважають західні вітри. В Гельсінкі учні не фіксували показники напрямку вітру.

Отже, погодні умови на Рівненщині (Україна) та у місті Гельсінки (Фінляндія) дуже подібні, а різні природні процеси взаємопов’язані,  це дає можливість припустити, що рослинний світ теж подібний.

В подальшому дане дослідження можна використати для спостережень в програмі GLOBE за напрямком „Земний покрив/біологія”.

 

 

 

 

 

Директор Станції юних натуралістів                                           Т.В. Остафійчук